Menjadors escolars
El colâąlectiu ha impulsat tambĂ© el projecte de Menjadors Escolars Km0, els quals treballen amb la filosofia del + BO, + Net i + JUST adaptada a la realitat dels menjadors escolars. Les escoles que disposen dâaquest distintiu sĂłn:
ST. PAULâS SCHOOL
932 030 500 Barcelona
ECOMENJA
934 535 119 Barcelona
Escoles:
- IEA Oriol Martorell PrimĂ ria Barcelona
- IEA Oriol Martorell Secundaria Barcelona
- Escola FructuĂłs Gelabert Barcelona
- Escola Waldorf El Til.Ler Bellaterra
- Escola Vaixell Burriac Vilassar De Mar
- Escola PĂ©rez Sala
- Escola Camins CorrĂł Dâavall-Les Franqueses del VallĂšs
ECOARRELS
625 493 195 MatarĂł
Escoles:
- Escola 4 vents Blanes
- IE Montagut, Escola Santa Susanna i Llar d’infants Santa Susanna
- Escola TurĂł del Drac, Canet De Mar
- Escola Els Alocs, Vilassar De Mar
- Escola Tiziana Tiana
- IE La Pallaresa Santa Coloma de Gramenet
- Escola Barrufet Barcelona
- IE Costa I Llobera Barcelona
- Escola Joanot Alisanda Sabadell
- Escola Argentona Argentona
- Escola El Xoriguer Centelles
- Escola Marta Mata El Vendrell
CertificaciĂł menjadors escolars Slow Food Catalunya.
- QuĂš Ă©s la certificaciĂł menjadors escolars Slow Food Catalunya?
Ăs la manera de posar en valor i fer visible el teu esforç i compromĂs per treballar amb producte ecolĂČgic, de proximitat i de temporada a travĂ©s de la certificaciĂł i lâaval del segell Slow Food Catalunya.
Cada any es fa un acte pĂșblic dâentrega de plaques als nous membres i la renovaciĂł als restaurants i menjadors escolars que, cada any, van revalidant el seu compromĂs.
- Com sâaconsegueix la certificaciĂł Slow Food Catalunya?
Per optar a la certificaciĂł menjador escolar o colâąlectivitats Slow Food Catalunya cal:
> Ser proposat o avalat per un restaurant o gestora de menjadors Slow Food.
> Respondre lâenquesta de solâąlicitud dâaccĂ©s per poder demostrar que es compleixen els requisits necessaris per assolir la certificaciĂł.
> Facilitar les comprovacions necessĂ ries, per tal de poder verificar aquests requisits, per part del consell regulador o el consell de âSĂ piensâ (Menjadors escolars amb antiguitat i experiĂšncia dins de lâentitat, que sĂłn un referent de âbones maneresâ).
> Respondre, cada any, la fitxa de certificaciĂł anual per instar a la renovaciĂł de lâany segĂŒent.
- Quins sĂłn els requisits per optar a la certificaciĂł?
El primer any:
> Es prioritzarĂ la compra directa a productors locals (radi no superior a 200 km) de tipologia diferent.
> A oferir quotidianament 8 menĂșs escolars âkm 0â o mĂ©s el primer any.
> Tot producte ecolĂČgic dintre dels menĂșs Slow Food hauran dâestar auditats per la certificadora INTERECO.
> Usar productes protegits per lâArca del Gust dâSlow Food (locals, estatals o internacionals) amb lâobjectiu dâajudar a recuperar aquests productes excelâąlents en vies dâextinciĂł o dâoblit en el mercat.
> Reduir al mĂ xim la generaciĂł de residus i fomentar el reciclatge.
> Apostar per lâĂșs dâenergies renovables.
> Amb el temps, els menĂșs han dâanar incorporant mĂ©s plats de km0.
Aquest procĂ©s evolucionarĂ a partir de la implicaciĂł en el Colâąlectiu a partir del primer any de concessiĂł del distintiu âMenjadors escolars km 0-Slow Foodâ.
De cara al segon any, cal assolir:
> Oli dâoliva extra eco: en aquest segon any de concessiĂł del distintiu Slow food lâoli dâoliva de cuina ha de ser ecolĂČgic i de proximitat, prioritzant la compra directa.
> La vedella ha de ser ecolĂČgica i de proximitat, prioritzant la compra directa.
> Passar de 8 a 12 menĂșs mensuals amb el distintiu del cargolet.
> Complir tots els compromisos del primer any.
- Quins compromisos sâhan dâassumir un cop acceptats?
> Complir, mantenir i intentar ampliar els requisits exigits.
> Als menĂșs destacar els plats Km.0 i els plats que continguin aliments de varietats o races autĂČctones (Arca del Gust o Baluards).
> La CertificaciĂł Slow Food Catalunya, Ă©s Ășnica i intransferible.
Cada cuinera/gestora nomĂ©s podrĂ relacionar el Cargolet i la placa a aquelles escoles que lâhagin aconseguit, seguint els mateixos protocols en publicitat i comunicaciĂł que marquen els protocols dâIntereco.
> Fer difusiĂł i pedagogia de la filosofia Slow Food Catalunya:
- Exposant en un lloc visible, la placa de lâany vigent, un escrit de quĂš representa ser Slow Food Catalunya o una infografia explicativa.
- Aprofitant el material de difusiĂł i pedagogia ecogastronĂČmica que faciliti lâentitat.
- Formant el personal del menjador per poder informar nens i pares tant dels productes, la filosofia i lâentitat.
- Colâąlaborant i participant en activitats organitzades per Slow Food Catalunya: xerrades, showcookings, trobades, visites, etc.
> Associar-se a lâentitat .
> La comissiĂł de menjadors escolars o el consell de âSĂ piensâ apadrinarĂ els nous candidats, els ajudarĂ a resoldre dubtes i donar un cop de mĂ .
>Proposar i/o avalar nous candidats per ser restaurant Slow Food Catalunya.