Menjadors escolars

El col‱lectiu ha impulsat tambĂ© el projecte de Menjadors Escolars Km0, els quals treballen amb la filosofia del + BO, + Net i + JUST adaptada a la realitat dels menjadors escolars. Les escoles que disposen d’aquest distintiu sĂłn:

ST. PAUL’S SCHOOL

932 030 500 Barcelona

ECOMENJA

934 535 119 Barcelona

Escoles:

  • IEA Oriol Martorell PrimĂ ria Barcelona
  • IEA Oriol Martorell Secundaria Barcelona
  • Escola FructuĂłs Gelabert Barcelona
  • Escola Waldorf El Til.Ler Bellaterra
  • Escola Vaixell Burriac Vilassar De Mar
  • Escola PĂ©rez Sala
  • Escola Camins CorrĂł D’avall-Les Franqueses del VallĂšs

ECOARRELS

625 493 195 MatarĂł

Escoles:

  • Escola 4 vents Blanes
  • IE Montagut, Escola Santa Susanna i Llar d’infants Santa Susanna
  • Escola TurĂł del Drac, Canet De Mar
  • Escola Els Alocs, Vilassar De Mar
  • Escola Tiziana Tiana
  • IE La Pallaresa Santa Coloma de Gramenet
  • Escola Barrufet Barcelona
  • IE Costa I Llobera Barcelona
  • Escola Joanot Alisanda Sabadell
  • Escola Argentona Argentona
  • Escola El Xoriguer Centelles
  • Escola Marta Mata El Vendrell

CertificaciĂł menjadors escolars Slow Food Catalunya.

  1. QuĂš Ă©s la certificaciĂł menjadors escolars Slow Food Catalunya?

És la manera de posar en valor i fer visible el teu esforç i compromĂ­s per treballar amb producte ecolĂČgic, de proximitat i de temporada a travĂ©s de la certificaciĂł i l’aval del segell Slow Food Catalunya.

Cada any es fa un acte pĂșblic d’entrega de plaques als nous membres i la renovaciĂł als restaurants i menjadors escolars que, cada any, van revalidant el seu compromĂ­s.

  1. Com s’aconsegueix la certificació Slow Food Catalunya?

Per optar a la certificació menjador escolar o col‱lectivitats Slow Food Catalunya cal:

> Ser proposat o avalat per un restaurant o gestora de menjadors Slow Food.

> Respondre l’enquesta de sol‱licitud d’accĂ©s per poder demostrar que es compleixen els requisits necessaris per assolir la certificaciĂł.

> Facilitar les comprovacions necessàries, per tal de poder verificar aquests requisits, per part del consell regulador o el consell de “Sàpiens” (Menjadors escolars amb antiguitat i experiùncia dins de l’entitat, que són un referent de “bones maneres”).

> Respondre, cada any, la fitxa de certificaciĂł anual per instar a la renovaciĂł de l’any segĂŒent.

  1. Quins sĂłn els requisits per optar a la certificaciĂł?

El primer any:

> Es prioritzarĂ  la compra directa a productors locals (radi no superior a 200 km) de tipologia diferent.

> A oferir quotidianament 8 menĂșs escolars “km 0” o mĂ©s el primer any.

> Tot producte ecolĂČgic dintre dels menĂșs Slow Food hauran d’estar auditats per la certificadora INTERECO.

> Usar productes protegits per l’Arca del Gust d’Slow Food (locals, estatals o internacionals) amb l’objectiu d’ajudar a recuperar aquests productes excel‱lents en vies d’extinció o d’oblit en el mercat.

> Reduir al mĂ xim la generaciĂł de residus i fomentar el reciclatge.

> Apostar per l’Ășs d’energies renovables.

> Amb el temps, els menĂșs han d’anar incorporant mĂ©s plats de km0.

Aquest procĂ©s evolucionarĂ  a partir de la implicaciĂł en el Col‱lectiu a partir del primer any de concessiĂł del distintiu “Menjadors escolars km 0-Slow Food”.

De cara al segon any, cal assolir:

> Oli d’oliva extra eco: en aquest segon any de concessiĂł del distintiu Slow food l’oli d’oliva de cuina ha de ser ecolĂČgic i de proximitat, prioritzant la compra directa.

> La vedella ha de ser ecolĂČgica i de proximitat, prioritzant la compra directa.

> Passar de 8 a 12 menĂșs mensuals amb el distintiu del cargolet.

> Complir tots els compromisos del primer any.

  1. Quins compromisos s’han d’assumir un cop acceptats?

> Complir, mantenir i intentar ampliar els requisits exigits.

> Als menĂșs destacar els plats Km.0 i els plats que continguin aliments de varietats o races autĂČctones (Arca del Gust o Baluards).

> La CertificaciĂł Slow Food Catalunya, Ă©s Ășnica i intransferible.

Cada cuinera/gestora nomĂ©s podrĂ  relacionar el Cargolet i la placa a aquelles escoles que l’hagin aconseguit, seguint els mateixos protocols en publicitat i comunicaciĂł que marquen els protocols d’Intereco.

> Fer difusiĂł i pedagogia de la filosofia Slow Food Catalunya:

  • Exposant en un lloc visible, la placa de l’any vigent, un escrit de quĂš representa ser Slow Food Catalunya o una infografia explicativa.
  • Aprofitant el material de difusiĂł i pedagogia ecogastronĂČmica que faciliti l’entitat.
  • Formant el personal del menjador per poder informar nens i pares tant dels productes, la filosofia i l’entitat.
  • Col‱laborant i participant en activitats organitzades per Slow Food Catalunya: xerrades, showcookings, trobades, visites, etc.

> Associar-se a l’entitat .

> La comissió de menjadors escolars o el consell de “Sàpiens” apadrinarà els nous candidats, els ajudarà a resoldre dubtes i donar un cop de mà.

>Proposar i/o avalar nous candidats per ser restaurant Slow Food Catalunya.