Menjadors escolars

El col•lectiu ha impulsat també el projecte de Menjadors Escolars Km0, els quals treballen amb la filosofia del + BO, + Net i + JUST adaptada a la realitat dels menjadors escolars. Les escoles que disposen d’aquest distintiu són:

ST. PAUL’S SCHOOL

932 030 500 Barcelona

ECOMENJA

934 535 119 Barcelona

Escoles:

  • IEA Oriol Martorell Primària Barcelona
  • IEA Oriol Martorell Secundaria Barcelona
  • Escola Fructuós Gelabert Barcelona
  • Escola Waldorf El Til.Ler Bellaterra
  • Escola Vaixell Burriac Vilassar De Mar
  • Escola Pérez Sala
  • Escola Camins Corró D’avall-Les Franqueses del Vallès

ECOARRELS

625 493 195 Mataró

Escoles:

  • Escola 4 vents Blanes
  • IE Montagut, Escola Santa Susanna i Llar d’infants Santa Susanna
  • Escola Turó del Drac, Canet De Mar
  • Escola Els Alocs, Vilassar De Mar
  • Escola Tiziana Tiana
  • IE La Pallaresa Santa Coloma de Gramenet
  • Escola Barrufet Barcelona
  • IE Costa I Llobera Barcelona
  • Escola Joanot Alisanda Sabadell
  • Escola Argentona Argentona
  • Escola El Xoriguer Centelles
  • Escola Marta Mata El Vendrell

Certificació menjadors escolars Slow Food Catalunya.

  1. Què és la certificació menjadors escolars Slow Food Catalunya?

És la manera de posar en valor i fer visible el teu esforç i compromís per treballar amb producte ecològic, de proximitat i de temporada a través de la certificació i l’aval del segell Slow Food Catalunya.

Cada any es fa un acte públic d’entrega de plaques als nous membres i la renovació als restaurants i menjadors escolars que, cada any, van revalidant el seu compromís.

  1. Com s’aconsegueix la certificació Slow Food Catalunya?

Per optar a la certificació menjador escolar o col•lectivitats Slow Food Catalunya cal:

> Ser proposat o avalat per un restaurant o gestora de menjadors Slow Food.

> Respondre l’enquesta de sol•licitud d’accés per poder demostrar que es compleixen els requisits necessaris per assolir la certificació.

> Facilitar les comprovacions necessàries, per tal de poder verificar aquests requisits, per part del consell regulador o el consell de “Sàpiens” (Menjadors escolars amb antiguitat i experiència dins de l’entitat, que són un referent de “bones maneres”).

> Respondre, cada any, la fitxa de certificació anual per instar a la renovació de l’any següent.

  1. Quins són els requisits per optar a la certificació?

El primer any:

> Es prioritzarà la compra directa a productors locals (radi no superior a 200 km) de tipologia diferent.

> A oferir quotidianament 8 menús escolars “km 0” o més el primer any.

> Tot producte ecològic dintre dels menús Slow Food hauran d’estar auditats per la certificadora INTERECO.

> Usar productes protegits per l’Arca del Gust d’Slow Food (locals, estatals o internacionals) amb l’objectiu d’ajudar a recuperar aquests productes excel•lents en vies d’extinció o d’oblit en el mercat.

> Reduir al màxim la generació de residus i fomentar el reciclatge.

> Apostar per l’ús d’energies renovables.

> Amb el temps, els menús han d’anar incorporant més plats de km0.

Aquest procés evolucionarà a partir de la implicació en el Col•lectiu a partir del primer any de concessió del distintiu “Menjadors escolars km 0-Slow Food”.

De cara al segon any, cal assolir:

> Oli d’oliva extra eco: en aquest segon any de concessió del distintiu Slow food l’oli d’oliva de cuina ha de ser ecològic i de proximitat, prioritzant la compra directa.

> La vedella ha de ser ecològica i de proximitat, prioritzant la compra directa.

> Passar de 8 a 12 menús mensuals amb el distintiu del cargolet.

> Complir tots els compromisos del primer any.

  1. Quins compromisos s’han d’assumir un cop acceptats?

> Complir, mantenir i intentar ampliar els requisits exigits.

> Als menús destacar els plats Km.0 i els plats que continguin aliments de varietats o races autòctones (Arca del Gust o Baluards).

> La Certificació Slow Food Catalunya, és única i intransferible.

Cada cuinera/gestora només podrà relacionar el Cargolet i la placa a aquelles escoles que l’hagin aconseguit, seguint els mateixos protocols en publicitat i comunicació que marquen els protocols d’Intereco.

> Fer difusió i pedagogia de la filosofia Slow Food Catalunya:

  • Exposant en un lloc visible, la placa de l’any vigent, un escrit de què representa ser Slow Food Catalunya o una infografia explicativa.
  • Aprofitant el material de difusió i pedagogia ecogastronòmica que faciliti l’entitat.
  • Formant el personal del menjador per poder informar nens i pares tant dels productes, la filosofia i l’entitat.
  • Col•laborant i participant en activitats organitzades per Slow Food Catalunya: xerrades, showcookings, trobades, visites, etc.

> Associar-se a l’entitat .

> La comissió de menjadors escolars o el consell de “Sàpiens” apadrinarà els nous candidats, els ajudarà a resoldre dubtes i donar un cop de mà.

>Proposar i/o avalar nous candidats per ser restaurant Slow Food Catalunya.