Menjadors escolars
El col•lectiu ha impulsat també el projecte de Menjadors Escolars Km0, els quals treballen amb la filosofia del + BO, + Net i + JUST adaptada a la realitat dels menjadors escolars. Les escoles que disposen d’aquest distintiu són:
ST. PAUL’S SCHOOL
932 030 500 Barcelona
ECOMENJA
934 535 119 Barcelona
Escoles:
- IEA Oriol Martorell Primària Barcelona
- IEA Oriol Martorell Secundaria Barcelona
- Escola Fructuós Gelabert Barcelona
- Escola Waldorf El Til.Ler Bellaterra
- Escola Vaixell Burriac Vilassar De Mar
- Escola Pérez Sala
- Escola Camins Corró D’avall-Les Franqueses del Vallès
ECOARRELS
625 493 195 Mataró
Escoles:
- Escola 4 vents Blanes
- IE Montagut, Escola Santa Susanna i Llar d’infants Santa Susanna
- Escola Turó del Drac, Canet De Mar
- Escola Els Alocs, Vilassar De Mar
- Escola Tiziana Tiana
- IE La Pallaresa Santa Coloma de Gramenet
- Escola Barrufet Barcelona
- IE Costa I Llobera Barcelona
- Escola Joanot Alisanda Sabadell
- Escola Argentona Argentona
- Escola El Xoriguer Centelles
- Escola Marta Mata El Vendrell
Certificació menjadors escolars Slow Food Catalunya.
- Què és la certificació menjadors escolars Slow Food Catalunya?
És la manera de posar en valor i fer visible el teu esforç i compromís per treballar amb producte ecològic, de proximitat i de temporada a través de la certificació i l’aval del segell Slow Food Catalunya.
Cada any es fa un acte públic d’entrega de plaques als nous membres i la renovació als restaurants i menjadors escolars que, cada any, van revalidant el seu compromís.
- Com s’aconsegueix la certificació Slow Food Catalunya?
Per optar a la certificació menjador escolar o col•lectivitats Slow Food Catalunya cal:
> Ser proposat o avalat per un restaurant o gestora de menjadors Slow Food.
> Respondre l’enquesta de sol•licitud d’accés per poder demostrar que es compleixen els requisits necessaris per assolir la certificació.
> Facilitar les comprovacions necessàries, per tal de poder verificar aquests requisits, per part del consell regulador o el consell de “Sàpiens” (Menjadors escolars amb antiguitat i experiència dins de l’entitat, que són un referent de “bones maneres”).
> Respondre, cada any, la fitxa de certificació anual per instar a la renovació de l’any següent.
- Quins són els requisits per optar a la certificació?
El primer any:
> Es prioritzarà la compra directa a productors locals (radi no superior a 200 km) de tipologia diferent.
> A oferir quotidianament 8 menús escolars “km 0” o més el primer any.
> Tot producte ecològic dintre dels menús Slow Food hauran d’estar auditats per la certificadora INTERECO.
> Usar productes protegits per l’Arca del Gust d’Slow Food (locals, estatals o internacionals) amb l’objectiu d’ajudar a recuperar aquests productes excel•lents en vies d’extinció o d’oblit en el mercat.
> Reduir al màxim la generació de residus i fomentar el reciclatge.
> Apostar per l’ús d’energies renovables.
> Amb el temps, els menús han d’anar incorporant més plats de km0.
Aquest procés evolucionarà a partir de la implicació en el Col•lectiu a partir del primer any de concessió del distintiu “Menjadors escolars km 0-Slow Food”.
De cara al segon any, cal assolir:
> Oli d’oliva extra eco: en aquest segon any de concessió del distintiu Slow food l’oli d’oliva de cuina ha de ser ecològic i de proximitat, prioritzant la compra directa.
> La vedella ha de ser ecològica i de proximitat, prioritzant la compra directa.
> Passar de 8 a 12 menús mensuals amb el distintiu del cargolet.
> Complir tots els compromisos del primer any.
- Quins compromisos s’han d’assumir un cop acceptats?
> Complir, mantenir i intentar ampliar els requisits exigits.
> Als menús destacar els plats Km.0 i els plats que continguin aliments de varietats o races autòctones (Arca del Gust o Baluards).
> La Certificació Slow Food Catalunya, és única i intransferible.
Cada cuinera/gestora només podrà relacionar el Cargolet i la placa a aquelles escoles que l’hagin aconseguit, seguint els mateixos protocols en publicitat i comunicació que marquen els protocols d’Intereco.
> Fer difusió i pedagogia de la filosofia Slow Food Catalunya:
- Exposant en un lloc visible, la placa de l’any vigent, un escrit de què representa ser Slow Food Catalunya o una infografia explicativa.
- Aprofitant el material de difusió i pedagogia ecogastronòmica que faciliti l’entitat.
- Formant el personal del menjador per poder informar nens i pares tant dels productes, la filosofia i l’entitat.
- Col•laborant i participant en activitats organitzades per Slow Food Catalunya: xerrades, showcookings, trobades, visites, etc.
> Associar-se a l’entitat .
> La comissió de menjadors escolars o el consell de “Sàpiens” apadrinarà els nous candidats, els ajudarà a resoldre dubtes i donar un cop de mà.
>Proposar i/o avalar nous candidats per ser restaurant Slow Food Catalunya.